EU herziet regelgeving voor teeltmateriaal

vrijdag 15 december, 2023

De Europese Commissie heeft twee voorstellen gepubliceerd voor nieuwe verordeningen over het in de handel brengen van plantaardig en bosbouwkundig teeltmateriaal. LTO heeft erop gereageerd.

De EU streeft hiermee naar meer uniformiteit en eenduidigheid in de toepassing en interpretatie van richtlijnen voor het in verkeer brengen van teeltmateriaal. De verordeningen komen in plaats van de huidige verkeersrichtlijnen, met uitzondering van de verkeersrichtlijn siergewassen. LTO heeft gereageerd op de Europese voorstellen.

Onderzoeksverplichting duurzaamheidseigenschappen

In de voorstellen wordt uitgegaan van een verplicht duurzaamheids-, cultuur- en gebruikswaardeonderzoek voor alle rassen die nieuw op de markt komen. LTO vindt het verplichten hiervan onwenselijk voor fruitgewassen (en groenten en aardappelen). De eisen van retail, consumenten en overheden over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten leiden al tot vraag naar rassen die met minder middelen toekunnen en nutriënten beter benutten. Daarnaast zoeken kwekers naar rassen die beter bestand zijn tegen stress veroorzaakt door klimaatverandering.

Een verplichte registratie van duurzaamheidseigenschappen zal naar verwachting weinig bijdragen aan de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, biodiversiteit en klimaatverandering. Bovendien kunnen als gevolg hiervan zelfs minder nieuwe rassen op de markt komen, vanwege de hoge kosten die dergelijk onderzoek met zich meebrengt. Deze verplichting kan de vernieuwing van het sortiment dus afremmen.

LTO heeft voorgesteld dat leveranciers van teeltmateriaal verplicht zijn de raseigenschappen met betrekking tot duurzaamheid en resistenties door te geven aan kwekers. Daarnaast stelt LTO voor dat er gemonitord wordt op de duurzaamheidseigenschappen van nieuwe rassen die op de markt komen.

Teeltmateriaal boomsoorten certificeren

Daarnaast heeft LTO de Europese Commissie voorgesteld met betrekking tot de FRM-verordening (Forest Reproductive Material): om al het teeltmateriaal van boomsoorten die onder de verordening vallen te certificeren, ongeacht de bestemming van het teeltmateriaal voor bosbouw of landschappelijke en stedelijke beplantingen. LTO wil hiermee voorkomen dat er ongecertificeerd teeltmateriaal van deze soorten op de markt komen, en er vermenging met gecertificeerd materiaal ontstaat.

Meer nieuws

Groenbemesterdag in Vredepeel

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement