ENA: ‘Geef kwekers speciale status om Xylella-vectoren te bestrijden’

vrijdag 21 juli, 2023

Kwekers in Europa moeten in de wet- en regelgeving rond Xylella een speciale status krijgen, om gewasbeschermingsmiddelen te mogen inzetten tegen vectoren van de bacterie.

Dat stellen president Henk Raaijmakers en secretaris Josep Pages van de European Nurserystock Association in een gesprek met wetenschappers in BeXyl. BeXyl staat voor Beyond Xylella: het is een consortium van onderzoeksinstituten en onder andere de ENA dat praktische oplossingen zoekt en test om Xylella-uitbraken in de EU te managen.

„Toenemende wettelijke beperkingen op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kunnen een effectief beheer van vectorinsecten in de weg staan”, aldus de ENA-president en -secretaris. „Het is noodzakelijk om dat te erkennen.” Belangrijkste vectoren die Xylella kunnen overbrengen, zijn cicaden ofwel schuimbeestjes.

Preventiemaatregelen

Alle kwekers in Europa zijn zich bewust van de enorme impact van een Xylella-uitbraak. Volgens de ENA nemen alle bedrijven preventiemaatregelen om te voorkomen dat de quarantaine-bacterie via de handel in plantmateriaal binnenkomt. Sommige kwekers hebben hiervoor ook hun sortiment gewijzigd.

Lees hier het volledige gesprek (in Engels) met Henk Raaijmakers en Josep Pages.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement