Drukbezochte innovatiedagen Compas Agro

donderdag 07 september, 2023

De innovatiedagen van Compas Agro afgelopen week in de boomteeltregio’s Opheusden en Horst a/d Maas zijn bezocht door circa 280 vakgenoten.

De innovatiedagen in regio Opheusden vonden plaats bij laanboomkwekerij JD van de Bijl in Lienden. Het ochtendprogramma was bijgewoond door circa 80 kwekers en studenten die leren en werken in de boomkwekerij; het middagprogramma door bijna 100 vakgenoten.

Tijdens de rondgang werden ze bijgepraat over diverse actuele ontwikkelingen, waaronder bewustwording rond Q-organismen, onkruiddemo’s met nieuwere herbiciden en afdekken op de rij, toepassing van bloemstroken en biostimulanten, en bijvoorbeeld digitale omtrekmeting van bomen.

De dagen in Lienden organiseerde Compas Agro samen met Tree Centre Opheusden, AR Plant en Van Tuijl.

Nieuwste machines tegen onkruid

De innovatiedag in Horst a/d Maas vond plaats bij Frank Coenders Kwekerijen in Grubbenvorst en was samen met Vitelia Agrocultuur georganiseerd. Hier kwamen 100 kwekers op af. Ook hier was aandacht voor Q-organismen, en daarnaast onder andere voor proeven in de rozen rond echte meeldauw en roest, en met biostimulanten. Daarnaast waren er de nieuwste machines te zien voor onkruidbestrijding in de boom- en rozenteelt, waaronder een kappenspuit die ook onder oculaties kan werken.

De innovatiedagen van Compas Agro tellen mee voor de spuitlicentieverlenging. Vanuit LTO Bomen zijn de lopende innovatiekringen rondom weerbaar telen toegelicht.

Innovatiedagen andere boomteeltregio's

Komende week organiseert Compas Agro nog deze innovatiedagen:

  • Donderdag 14 september Midden-Brabant bij Nieuwelaar van der Mee Tuinplanten in Boxtel;
  • Woensdag 20 september regio Zundert bij Boomkwekerij Huijbregts in Wernhout;
  • Woensdag 27 september Oost-Nederland bij Boomkwekerij Hartemink in Zelhem.

Woensdag 13 september is er een spuitlicentiebijeenkomst voor kwekers van vaste planten en zomerbloemen bij Kwekerij Gebr. Rotteveel in Noordwijk. Deze organiseert Compas Agro samen met de LTO Cultuurgroepen Vaste planten en Zomerbloemen.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement