Praktijkles vaste planten zaaien bij Gebr. De Reep

vrijdag 17 februari, 2023

Afgelopen 31 januari kregen de deelnemers van de cursus ‘Vaste Plantenteelt’ Boskoop praktijkles over het zaaien, bij Handelskwekerij Gebr. van de Reep in Hillegom.

De cursus wordt onder auspiciën van de LTO Cultuurgroep Vaste Planten gegeven. Bedrijfseigenaar Aad Vollebregt gaf bij Gebr. van de Reep uitleg over het zaaien van vaste planten.

Les zaaien is één van de 13 lessen die behandeld wordt door René van Gastel van GroeiBalans Teelt & Onderzoek. Andere lessen die aan bod komen (of al gekomen zijn) zijn andere verschillende vermeerderingsmethoden, zoals scheuren, stekken en weefselkweek. Speciale aandacht is er voor de teelt in de vollegrond. Een belangrijk item dat ruim aandacht krijgt is bodem en bemesting, maar ook onderwerpen als planning en plantmethodes. Ook het item onkruidbestrijding zal niet worden overgeslagen. 

In de bewaarperiode van planten worden vaker de grootste fouten gemaakt, omdat er te weinig inzicht is in de mogelijkheden en de gevaren. Daarom wordt er ook aan het bewaren van planten ruim aandacht besteed.

Tijdens de cursus wordt er ook een avond besteed aan specifieke problemen bij een snijbloemenbedrijf, een avond over specifieke problemen in de potplantenteelt, en een avond aan de afzet en de handel. De handel in vaste planten is veel ondoorzichtiger dan bijvoorbeeld de handel in bloembollen, en kent vele valkuilen. Een plant telen is één, maar verkopen is een tweede. Er wordt tevens ingegaan op het nut van correcte naamgeving.

De avond over het herkennen van ziekten en plagen is vooral gericht op het voorkómen van de ziekten, door een grotere kennis van deze problemen.

Meer info over de cursus op de site van GroeiBalans Teelt & Onderzoek.

 

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement