Cursus ‘Toekomstbestendige bomen’ verbetert uw concurrentiepositie

woensdag 23 augustus, 2023

De LTO Cultuurgroep Laan-, Bos- en Parkbomen organiseert in september een tweedaagse cursus over toekomstbestendige bomen. De cursus leert u waarom u (ook) andere bomen kunt kweken en geeft een voorsprong op collega’s.

Het veranderende klimaat en met Urban Heat vraagt om ander sortiment. We hebben bomen nodig die onder deze extremere weersomstandigheden goed kunnen blijven groeien en overleven. Kwekers staan aan de basis, maar kunnen nog stappen zetten.

Jaap Smit verzorgt de cursus. De Groene Curator van Trompenburg Tuinen & Arboretum is verantwoordelijk voor de collectie en de verhalen achter de bomen en planten. Daarnaast helpt de dendroloog gemeenten bij het kiezen van bomen. Ook begeleidt hij onderzoek aan TU Delft naar de invloed van bomen op de omgeving, en de impact op het verstrooien van geluid. Hij deelt de ontwikkelingen in de markt, zodat u daarop kunt inspelen.

Wat is het doel van de cursus?

De cursus inspireert kwekers om bomen en grote heesters te kweken, die toekomstbestendig zijn. Vaak worden er al jaren dezelfde soorten gekweekt, omdat de handel er nu nog naar vraagt. Kwekers moeten het lef hebben om gezonde bomen te kiezen die op verschillende manieren meer opleveren en wél toekomstbestendig zijn.

We stellen goed te kweken bomen voor, waarvan plantgoed gemakkelijk te maken is. Boomkwekers die ermee aan de slag gaan, onderscheiden zich ten opzichte van hun collega’s.

Wat komt in de cursus zoal aan bod?

Aan bod komt de impact van klimaatverandering op het sortiment. Ontwikkelingen in de (gemeente)markt, Urban Heat en ecosysteemdiensten zijn ook onderdeel van de tweedaagse cursus. We bekijken ook telkens twee kwekerijen met toekomstbestendige bomen. Uit de cursus rolt ook een lijst van goed te kweken boomsoorten voor de toekomst.

Cursus data en aanmelden 

De cursus is op twee dagen:

  • Donderdag 21 september van 16.00 tot 20.00 uur op boomkwekerijen in Midden-Brabant.
  • Dinsdag 10 oktober van 16.00 tot 20.00 uur op boomkwekerijen in Oost-Nederland;

Deelname kost €160 voor LTO-leden, en €200 voor kwekers die niet lid zijn van LTO Noord/ZLTO/LLTB. Bedragen zijn inclusief avondeten en exclusief btw.

Aanmelden is mogelijk door een mailtje te sturen naar info@spam-protectltobomenenvasteplanten.nl.

Meer nieuws

Groenbemesterdag in Vredepeel

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement