Cortaderia invasief? LNV en WUR bezoeken teler

vrijdag 31 mei, 2024

LNV en WUR hebben het bedrijf van Ton van Schie in Nieuw-Vennep bezocht, vanwege de mogelijke plaatsing van Cortaderia selloana op de EU-lijst van invasieve exoten.

Op dit bedrijf wordt Cortaderia selloana (pampasgras) geteeld als snijtak. Medewerkers van Wageningen Economic Research en het Ministerie LNV lieten zich afgelopen donderdag op het bedrijf bijpraten over de gevolgen van plaatsing op de EU-lijst van invasieve exoten voor vaste plantenkwekers, telers van snijtakken, de handel en de toeleveranciers.

Gesproken is over de impact voor de teelt en de ondernemers in Nederland, alsmede de ontwikkelingen in het sortiment van niet-invasieve (steriele) variƫteiten.

Werken aan impactstudie

De onderzoekers van Wageningen Economic Research werken aan een impactstudie. Daarin zullen ze de informatie die gedeeld is tijdens dit werkbezoek, verwerken. Deze impactstudie zal LNV ook gebruiken bij de besprekingen in Brussel over de uitbreiding van de EU-lijst van invasieve exoten.

Bij het werkbezoek waren ook aanwezig: Erik Stuurbrink (voorzitter LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen), Marco van Ruiten (voorzitter LTO Cultuurgroep Zomerbloemen) en Roy Rotteveel (bestuurslid LTO Cultuurgroep Vaste Planten).

De Europese Commissie bespreekt vanaf juni welke nieuwe plantensoorten mogelijk op de EU-lijst van invasieve exoten komen te staan; lees hier ons eerdere bericht inclusief de mogelijke soorten.

Anneke van Dijk

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement