LTO Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen
Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen

Column: Tovermiddel innovatie

maandag 30 september, 2024

Ik weet niet wie van u het geduld of de moed op heeft kunnen brengen om naar de beschouwingen van de Tweede Kamer op het regeerakkoord te kijken? Na een paar korte pogingen ben ik definitief afgehaakt.

Wat een poppenkast over wie wat ooit gezegd en/of beloofd heeft tot 16 cijfers achter de komma breed uitgemeten. Zou er nog iemand luisteren als er iemand een betoog aan het houden is van 2 uur? 

In de avondshow van Arjen Lubach werd dit nog eens haarfijn lekker overdreven in beeld gebracht. Wat mij wel triggerde was hun telling op het woord ‘innovatie’ in het regeerakkoord. Maar liefst 85 keer komt het woord innovatie naar voren. Innovatie lijkt wel een soort van toverwoord. Met innovatieve maatregelen kunnen we bijvoorbeeld de asielcrisis een halt toe roepen. Of met innovatieve bouwprojecten kunnen we de woningcrisis oplossen.

Maar innovatie heeft een prijs, het kost geld, veel geld en tijd. Wat schetst mijn verbazing: voor het tovermiddel innovatie zoals hierboven beschreven worden miljarden geschrapt uit de begroting. Beste regering, wie kan mij uitleggen als jullie dat als oplossingsrichting zien voor heel veel problemen in de maatschappij, waarom wordt daar dan juist de financiële stekker uit getrokken?

We hebben zeker nu, de wetenschap en opleidingsinstituten keihard nodig om alle uitdagingen die ons boven het hoofd hangen aan te kunnen pakken. Maar laat ik wel vooropstellen dat niet alle innovaties duur of groot hoeven te zijn. De dagelijkse kleine dingen die steeds aangepast en bijgestuurd worden op de bedrijven, helpen ons zeker ook verder in de ontwikkeling naar een maatschappelijk gedragen landbouwsysteem in dit kleine kikkerlandje.

Zodat we een toekomst perspectief voor onze bedrijven behouden. En dat we ‘gewoon’ in ons eigen land voedsel en groen kunnen produceren zonder helemaal afhankelijk te worden van het buitenland. Want als dat gebeurt, dan hebben we het kind met het badwater weggegooid.

We hebben in ieder geval een uitstekende ambassadeur voor het vak want onze koning is trots op de Nederlandse land- en tuinbouw. Nu mag onze de regering hier nog de daad bij het woord voegen. En een kleine tip richting de politiek: innoveren kun je leren, maar je moet er wel wat voor doen.

Jan Veltmans

Bestuurslid LTO Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Meer nieuws

NPLG stopt, wat nu?

Innovatiedagen met vakgroep erbij