Column: Kiezen en delen,

vrijdag 12 juli, 2024

Ik zit nu bijna een jaar in de LTO-vakgroep ‘bomen vaste planten en zomerbloemen’. Vier keer per jaar vergaderen we en drie maal hebben we na de vakgroepsvergadering een breed bestuurlijk overleg met de andere vakgroepen.

Het breed bestuurlijk overleg van 1 juli werd geopend door een vlotte jongedame van LTO-Brussel. Ze deed dit uitermate bekwaam, waarbij ze feilloos ons meenam in het politieke landschap van het Europa van nu en voor de komende vijf jaar. In vrijwel alle Europese landen wint rechts het van links. De Europese burger wil een ander beleid. Goed om te weten, of juist niet, is dat de reactietijd op landelijke politieke veranderingen binnen het Europese parlement minimaal vijf jaar is. Ursula von der Leyen en consorten zullen de komende jaren de door hen ingeslagen weg mogen en gaan vervolgen. Of dit goed of slecht nieuws is laat ik aan u als lezer over. Het is maar dat je het weet. Net als de wetenschap dat de belangen van Nederlandse boeren en tuinders vanuit LTO door een klein handjevol lobbyisten wordt vertegenwoordigd. Ter illustratie Coca-Cola heeft enkel in Brussel circa vijfenzeventig lobbyisten in dienst.

Na de presentatie over de Europese verhoudingen deelden de cultuurgroepen hun bevindingen van de afgelopen maanden. De CO2 discussie is nog lang niet ten einde en de volgende is al in aantocht. Naar verwachting wordt het thema water een nog veel grotere uitdaging voor de land en tuinbouw. En dan hebben we natuurlijk ook nog gesproken over de footprintberekening.

Al deze drukvelden maken zaken noodgedwongen vloeibaar en ja er worden steeds meer nieuwe ontwikkelingen zichtbaar aan het wateroppervlak. Zo wordt er geëxperimenteerd met de teelt van katoen en bananen en de ontwikkelingen in de mechanisatie volgen elkaar in hoog tempo op. Een jong lid van onze vakgroep geeft aan dat hij en meerdere van zijn jonge collega’s niet bezig zijn om heel groot te worden maar juist heel goed.

Of twee andere leden die tijdens de bijeenkomst met elkaar in gesprek gingen over het al dan niet inzetten van bestrijdingsmiddelen. Dit gesprek eindigde in de afspraak om een studiedag te plannen bij beide bedrijven. Wij komen er als sector achter dat kiezen en durven delen nodig is om de Nederlandse land en tuinbouw te verzekeren van een gezonde toekomst. Letterlijk en figuurlijk.

 

Bob Leenders

Bestuurslid LTO Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement