Column: I want it all

donderdag 07 september, 2023

Kreeg deze week het verzoek om op een stelling te reageren: 'Biologisch telen heeft de toekomst. Dat kán economisch haalbaar, als aan de juiste voorwaarden wordt voldaan’.

Mijn antwoord: Biologisch heeft zeker toekomst, maar als gangbaar onder de huidige voorwaarden al nauwelijks economisch haalbaar is, hoe moet dat dan biologisch?

Dan zullen, naar mijn mening, voorwaarden drastisch op de schop moeten om het economisch haalbaar en betaalbaar te maken.

In het CEMP-overleg (voor diegene die dit nog niet weet, Coördinator Effectief Middelen Pakket met als CEMP-coördinator Peter van ’t Westeinde) doen we er alles aan om een effectief middelenpakket beschikbaar te houden en nieuwe groene (is trouwens een veel beter benaming dan biologische) middelen beschikbaar te krijgen.

Doordat er de laatste jaren om diverse redenen al heel veel middelen en toepassingen verdwenen zijn, lopen we nu echt tegen de grenzen van het pakket aan. En in diverse gevallen gaan we er helaas ook al overheen. Problemen zijn niet meer beheersbaar met het huidige pakket.

Een recent voorbeeld: de appelbloesemkever in de fruitteelt is daar een sprekend voorbeeld van dat de nationale aandacht trok. Maar niet minder belangrijk zijn de problemen nu en in de toekomst voor de boomkwekerij waar met name op dit moment onkruid een big issue is.

Ja, er is gigantisch geïnvesteerd door de sector in alternatieve onkruidbestrijding zoals schoffelmachines in de prijsklasse eigen bouw vanaf 1.000 euro tot een professionele machine van 300.000 euro. Die vrij goed hun werk kunnen doen als het maar droog is - laten we nu net periodes met veel neerslag hebben, wat weer goed is voor de waterhuishouding, maar waarin de draagkracht van de bodem het niet toelaat om te gaan rijden. En als het dan wel kan, het effect slecht is omdat onkruid niet afsterft in deze vochtige omstandigheden.

We hebben dus correctiemiddelen nodig om in te kunnen grijpen en om rampen te kunnen voorkomen. Net zo goed dat we in de humane gezondheid ons zelf kunnen redden met gezonde voeding en paracetamol, maar in ernstige gevallen we naar rigoureuze maatregelen moeten kunnen grijpen.

We willen alles in Nederland, maar niet in onze eigen achtertuin.

Jan Veltmans

Bestuurslid LTO Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement