Btw-verhoging sierteeltproducten van de baan

vrijdag 27 oktober, 2023

Een voorstel van D66 en SP om de btw op sierteeltproducten te verhogen van 9% naar 21%, is in de Tweede Kamer weggestemd.

D66 en SP wilden het verlaagd btw-tarief afschaffen om studenten te compenseren: met de opbrengst van een verhoging zou de rente op hun studieleningen op 0 procent blijven. Afgelopen donderdag is in de Tweede Kamer gestemd over het Belastingplan 2024 en het voorstel van D66 en SP: D66, SP, GroenLinks, PvdA, Volt, Denk, PvdD en Bij1 stemden voor, de andere partijen tegen. Daarmee is het voorstel van de baan.

Diverse sectororganisaties waaronder LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland en de VGB voerden afgelopen tijd een lobby tegen de voorgestelde btw-verhoging. Uit onderzoek door Wageningen University & Research bleek al dat de btw-verhoging op sierteeltproducten grote gevolgen zou hebben voor de sector, terwijl de netto-opbrengst voor de overheid gering is.

Een verhoging zou leiden tot een omzetverlies van 670 miljoen euro in Nederland en een werkgelegenheidsverlies van 2.440 voltijdsbanen (teelt, groothandel en detailhandel). De netto-opbrengst voor de overheid zou maximaal 159 miljoen euro zijn.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement