LTO Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen
Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen

‘Britse grenscontroles maken boomkwekerij-export problematisch’

dinsdag 01 oktober, 2024

Als Britse grenscontroles blijven doorgaan zoals nu, overwegen Nederlandse bedrijven te stoppen met boomkwekerij-export naar het VK, schrijft Henk Huijsman als exporteur en voorzitter LTO Cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen in HortWeek.

Foto: Laxsjon Plants

Henk Huijsman stuurde als mededirecteur van handelsbedrijf Laxsjon Plants en als voorzitter van de LTO Cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen een open brief naar HortWeek. Huijsman schrijft dat de Britse grenscontroles in eerste instantie, toen het Verenigd Koninkrijk ze afgelopen voorjaar invoerde, goed verliepen voor de export van onder andere bosplantsoen en haagplanten uit Nederland. „Maar nu maken de grenscontroles de export problematisch. Als deze zo doorgaan, zullen Britse projecten een enorme vertraging oplopen, of we nemen alleen risico’s met dubbele prijzen. Of wij en andere exporterende bedrijven zullen stoppen met de export naar het VK.”

Volle trailer hele dag tegengehouden

Laxsjon Plants ondervond twee problemen bij grenspost Felixstowe. Allereerst werd een volle trailer een hele dag tegengehouden, omdat Britse controleurs dachten dat er Phytophthora in Mahonia zou kunnen zitten. „In mijn 35 jaar in de boomkwekerij heb ik nog nooit Phytophthora op Mahonia gezien”, aldus Huijsman. Britse testen bleken later negatief. De zending leidde tot vertraging, extra kosten, teleurgestelde Britse klanten en kwaliteitsverlies omdat de trailer bij 25-30 graden buiten moest staan.

Daarna werd opnieuw een volle trailer tegengehouden vanwege een vermoeden van Phytophthora, ditmaal in Prunus lusitanica. Met dezelfde gevolgen als Mahonia. „We zijn overgeleverd aan inspecteurs bij de Britse grensposten. Als ze één blad aan een plant vinden dat van kleur verandert nu het najaar begint, kunnen ze volle ladingen van meerdere soorten blokkeren met alle gevolgen van dien.”

'Naktuinbouw controleert toch al streng'

Huijsman vraagt zich af waarom het VK nog controleert, terwijl Naktuinbouw reeds in Nederland alle boomkwekerijproducten streng controleert tijdens productie en op de dag van verzending. Daardoor is het risico op insleep van een ziekte of plaag al geminimaliseerd. „Laat de planten naar Britse klanten gaan en dat inspecteurs daar, op locatie, controleren. Dat is een praktische methode en werkt het best, zeker in de drukste periode van de afzet.”

Bovenstaand is gedeeld met Naktuinbouw en de NVWA; de Nederlandse overheid neemt dit mee in gesprekken met de Britse overheid.

Arno Engels

Meer nieuws

Kom op de Kwekerij in TCO-gebied

Kalium, zeker nu!