Boomkwekerij-versie Weed-It klaar om te testen

vrijdag 19 januari, 2024

Het spot-spray-systeem Weed-It Quadro is voor het eerst op een machine voor de (laan)boomkwekerij en de fruitteelt gebouwd. Klaar om te testen in de praktijk.

Foto: GPX Solutions

GPX Solutions heeft het spot-spray-systeem gebouwd voorop een smalspoortrekker. Het systeem detecteert met sensoren (zie rode strepen op de foto) bladgroen en bespuit dit vervolgens plaatsspecifiek: per plantje onkruid. De machine is geschikt voor een rijafstand vanaf 1,25 meter. De sensoren kunnen ook deels op de rij kijken en daarop de doppen aansturen.

De versie voor de boomkwekerij (en de fruitteelt) is gebouwd naar wens van kwekers die meedoen aan de Opheusdense innovatiekring rond weerbaar telen. Weed-It Quadro wordt al veelvuldig in de buitenlandse landbouw toegepast op veldspuiten. Met het systeem is volgens Rometron, die het in Nederland ontwikkelde, 90% aan middel te besparen.

Eerste testresultaten veelbelovend

Komende week wordt de smalspoor-versie (vooralsnog met 1 spuitkap) gepresenteerd op de Fruitteelt Vakbeurs, woensdag 22 en donderdag 23 januari in Houten. GPX Solutions heeft de machine alvast op het bedrijf in Erichem (Betuwe) getest; de eerste resultaten zien er veelbelovend uit. Het is de bedoeling om de machine nog deze winter te testen op overblijvende grassen. Het effect is te bekijken met fluorescerende vloeistof.

De Opheusdense innovatiekring, opgezet vanuit LTO Bomen, loopt met steun van Tree Centre Opheusden en begeleiding door Compas Agro.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement