Boeiende bijeenkomst studiegroep Jonge vaste plantenkwekers

vrijdag 16 juni, 2023

Op woensdag 14 juni vond de derde bijeenkomst plaats van de studiegroep 'Jonge vaste plantenkwekers', ditmaal in Friesland.

De bijeenkomst bestond uit drie onderdelen, namelijk een bedrijfsbezoek aan de Cruydt-Hoeck te Nijeberkoop, een presentatie van Stan Beekmans over de overname van Vilier Vaste Planten, en een bezoek aan kwekerij Symbiose in Appelscha.

Cruydt-Hoeck

We kregen eerst een presentatie van Jasper Helmantel die samen met Jojanneke Bijkerk de eigenaren van het bedrijf Cruydt-Hoeck zijn. Zij hebben het bedrijf in 2007 overgenomen en daarna is het bedrijf jaarlijks fors gegroeid. Hun droom is meer biodiversiteit creëren met bloemrijke vegetaties voor plant, dier en mens. De Cruydt-Hoeck verkoopt vooral diverse bloemenweidemengsels (per grondsoort en omgeving een aangepast mengsel), maar ook planten in potten en pluggen.

Tijdens de presentatie kwamen door de vele vragen al snel de nodige bedrijfskundige aspecten aan de orde, zoals: hoe delegeren et cetera. Op het bedrijf wordt nagenoeg biologisch geteeld, vandaar dat men zich oriënteert op mogelijkheden om Skal-gecertificeerd te kunnen worden.

Na de presentatie werd de groep door Jasper rondgeleid over het bedrijf, waar op de 22 ha eigen kweekvelden aandacht werd besteed aan onder andere onkruidbeheersing, sortiment en het oogsten van zaden. Op de zaadverwerkings- en opslagafdeling konden we kennis nemen van de vele verschillende manieren (afhankelijk van welke plantensoort) van zaadoogstmachines, zaadverwerking, schonen, sorteren en opslag die er toegepast worden.

Overname Vilier Vaste Planten

Stan Beekmans gaf een uitgebreide presentatie over het hele proces (waar hij middenin zit) over de overname van Vilier Vaste Planten. Stan is al mede-eigenaar en neemt het bedrijf in delen over, waarbij hij een uitstekende medewerking krijgt van Theo en Ria Vilier. Samen met een adviseur is het gehele proces gedegen voorbereid en aangepakt.

Daarnaast gaf Stan nog een aantal voordelen en nadelen van het hebben van een eigen bedrijf, en een aantal tips. Deze presentatie gaf voor iedereen veel bruikbare informatie.

Kwekerij Symbiose

Robin Troelstra, zoon van eigenaren van kwekerij Symbiose, is deelnemer aan de studiegroep 'Jonge vaste plantenkwekers' en gaf een rondleiding over het gehele bedrijf. De kans is groot dat Robin het bedrijf op termijn overneemt van zijn ouders.

Symbiose is gespecialiseerd in de opkweek van plantmateriaal van grassen dat verkocht wordt aan grasplanten-kwekers. De opkweek vindt in pluggen plaats, deels in de kas en het grootste deel buiten op containerveld. Het bedrijf gaf een mooie, schone en strak georganiseerde indruk.

Gerrit Peeters

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement