LTO Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen
Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen

Bodem Resetten en groenbemesters in Boskoops praktijkonderzoek rond weerbaar telen

vrijdag 27 september, 2024

Praktijkproeven op Boskoopse veengrond met Bodem Resetten en groenbemesters zijn vrijdag toegelicht op de open dag van Delphy’s onderzoekskwekerij.

De praktijkproeven lopen binnen de Boskoopse innovatiekring rond weerbaar telen. Op de open dag van Delphy Onderzoekskwekerij Boomteelt & Vaste Plantenteelt in Hazerswoude-Dorp, waar deelname meetelde voor de spuitlicentieverlenging, lichtte Delphy-adviseur Peter Morrenhof de proeven toe.

Latere of minder snelle zaadvorming

Op de onderzoekskwekerij worden enkele soorten Japanse haver, bladrammenas, een mengsel (bestaand uit zomerwikke, facelia, zwaardherik en esparcette) en Tagetes beproefd. Bij Japanse haver is latere zaadvorming het doel, dat geprobeerd wordt met bepaalde maaimomenten te bereiken. Bij bladrammenas is minder snelle zaadvorming het doel, anders kun je er jaren later nog last van hebben in de sierteelt. Het onderwerken gebeurt onder andere met een schijveneg die niet eerder op Boskoops veen is toegepast.

Beschouw Tagetes als een teelt

Duidelijk is wel dat je groenbemesters het best kunt opnemen in een teeltplan, zeker Tagetes die minimaal 100 dagen moet groeien voor een afdoende aaltjesbestrijding. „Beschouw Tagetes als een echte teelt”, adviseerde Morrenhof. Afhankelijk van de soort of mix Tagetes, is onkruidbestrijding wel nodig om te kunnen werken tegen met name Pratylenchus penetrans (Pp) en Pratylenchus vulnus (Pv).

Biologische ontsmettingsmethode

Daarnaast wordt gewerkt aan een duurzamer herstel van veengrond na Bodem Resetten. Deze biologische ontsmettingsmethode is vorig jaar op een perceel toegepast, waarna de grond is beplant met Prunus laurocerasus en Buxus. Tot nu toe blijkt uit aaltjesmonsters dat de methode de hoeveelheid Pv-aaltjes tot nul heeft gereduceerd. „De methode werkt selectief tegen slechte aaltjes; goede aaltjes zijn minder gevoelig. Binnenkort nemen we weer aaltjesmonsters.”

Op de Dag van Innovatiekringen, donderdag 17 oktober bij Boomkwekerij Maarten van Overbeek, zal aandacht zijn voor de Boskoopse praktijkproeven met groenbemesters en Bodem Resetten. Meld je voor deze dag aan via deze link.

Arno Engels

Meer nieuws

Innovatiedagen met vakgroep erbij