Bob Leenders nieuw bestuurslid LTO Vakgroep

vrijdag 10 november, 2023

Bob Leenders is benoemd tot bestuurslid van LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen. Hij ziet veel kansen voor de boomkwekerij in de tijd waarin we nu leven.

Bob (48) komt uit een kwekersfamilie uit Lent, vroegere teeltregio wat nu Nijmegen-Noord is. Zijn opa had een gemengd bedrijf met fruit, vee en planten. Zijn vader wilde in de jaren ’60 aanvankelijk verder met fruit, maar daarvoor was het geen beste tijd. Voor potplanten brak juist een bloeitijd aan. „Ik ben groot geworden met geraniums, cyclamen en primula’s.”

Na een tuinbouwopleiding en marketingcursussen begon Bob te werken in de groothandel: eerst van snijbloemen, daarna van planten. Vervolgens was hij bemiddelaar op de veiling in Bemmel (nu Plantion Ede). Daarna werd hij inkoper bij Intratuin en category-manager bij Bakker.com. En nu is hij zelfstandig onder de naam Bob Leenders Consultancy. „Ik heb best een behoorlijke bagage. Ik wilde kijken of het ook zelfstandig kan, en ben begonnen!”, vertelt Bob die nu onder andere grote tuincentra in Duitsland en Nederland als opdrachtgevers heeft.

Hoe kom je bij de bomen uit?

„Ik wil zo breed mogelijk georiënteerd zijn: van boom tot consument. Nog niet zo lang geleden ben ik in aanraking gekomen met bomen, heesters, vaste planten enzovoort. Die producten staan het dichtst bij de natuur, zeker in de tijd waarin we nu leven: met CO2-opvang, footprint van producten. De boomkwekerij heeft de mooiste productgroepen voor alles wat om ons heen is.”

En hoe kom je bij de vakgroep uit?

„Ik zag de vacature voor nieuwe bestuursleden op LinkedIn. Ik dacht: trek de stoute schoenen aan, reageer en misschien is er wel een klik! Die klik is er nu ik benoemd ben tot bestuurslid.”

Wat zijn je ambities in het landelijke bestuur?

„Wat ik ga doen zal zich nog uitwijzen. Vanuit mijn werk ben ik vooral consumentgericht bezig. Ik zie wel een verbindende rol voor me in vraag- en aanbod en alles wat er in de wereld van consumenten, bomen en planten speelt. Bijvoorbeeld meer vraag naar biologisch gekweekte producten, veenvrije of veenarme producten, duurzaamheid en biodiversiteit.”

Je ziet veel kansen voor onze sector?

„Jazeker, maar ook bedreigingen kun je omvormen tot kansen. Als je weet dat bepaalde veranderingen eraan komen, bepaalde wet- en regelgeving, dan is het belangrijk om daarin mee te bewegen. De handschoen oppakken. Misschien zal LTO zich nog meer kunnen richten op de generatie die eraan komt: jongeren. Door hen meer bij alles te betrekken, leer je zelf veel en daar geniet ik van. Dat doe ik thuis ook, met vier kinderen.”

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement