Biologische sierteelt vraagt overheidshulp

vrijdag 21 juni, 2024

Zomerbloemenkweker Geert op ’t Hof en vakgroepvoorzitter Erik Stuurbrink waren afgelopen week in een NOS-uitzending over biologische sierteelt.

Aanleiding voor de NOS-uitzending was een petitie die Biologische Sierteelt Nederland de Tweede Kamer heeft aangeboden. De telers presenteerden een plan hoe de overheid de biologische teelt kan helpen zich verder te ontwikkelen. De vereniging wil dat de overheid alle kosten betaald voor het verkrijgen van een biologisch label (zoals nu in Denemarken gebeurt). En dat de overheid biologische kwekers beloont voor hun schonere manier van produceren.

De NOS maakte een video op het bedrijf van Geert op ’t Hof over de biologische teelt. Erik Stuurbrink legt uit dat er bij kwekers een grote bereidheid is om duurzamer te produceren. „Maar het moet wel realistisch en haalbaar zijn.”

Strenge regels Nederland

Door strenge regels in Nederland is het volgens de voorzitter van LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen lastig om over te stappen naar biologisch. „We willen in principe zo duurzaam mogelijk telen met groene middelen en biostimulanten. Maar we willen nog wel de mogelijkheid hebben om bij acute ziekte-uitbraken alsnog gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, zodat we dan niet de hele oogst moeten weggooien. Maar in Nederland raak je dan je biologisch certificaat kwijt.”

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement