Bemestingsseizoen vollegrond van start: deze uitrijdregels gelden

donderdag 16 februari, 2023

Alle meerjarige teelten in de sector bomen, vaste planten en zomerbloemen staan definitief op de lijst van ‘Vroege teelten’. Het bemestingsseizoen hiervoor is per 16 februari gestart en is aan regels gebonden.

Het was al langer bekend dat ‘Vroege teelten’ vanaf 16 februari bemest mogen worden, een maand eerder dan de eerste uitrijd-datum voor drijfmest en vloeibaar zuiveringsslib op bouwland (16 maart). De overheid heeft de definitieve lijst van ‘Vroege teelten’ echter pas op 14 februari gepubliceerd (zie ook site LTO Nederland).

Op de gewaslijst staan alle teelten in onze sector: boomkwekerijgewassen, vaste planten, snij- en trekheesters en zomerbloemen/meerjarige bloemisterijgewassen (niet: eenjarige zomerbloemen). Dat wil zeggen: teelten in de open grond. Over bemesting in de pot- en containerteelt en mogelijke bufferstroken volgt nog een apart overleg tussen de LTO Vakgroep en het Ministerie van LNV. Voor de pot- en containerteelt gelden in ieder geval nog de bestaande eisen; lees hierover ons eerdere bericht.

Meld bemesting via Mijn Percelen

Wilt u uw teelten in de open grond voor 16 maart bemesten, dan dient u uw ‘Vroege teelten’ uiterlijk 24 uur voor de bemesting wel aan te melden bij RVO. Via Mijn Percelen kunt u doorgeven op welk perceel u het gewas gaat kweken.

Een aandachtspunt hierbij is de bufferstrook langs waterlopen: deze mag u vanaf 1 maart niet bemesten. En als u meedoet aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), dan mag u de bufferstrook per 1 januari 2023 al niet meer bemesten.

Kalkmest geen uitrijdregels

RVO heeft op een rijtje gezet wanneer welke mest uitgereden mag worden; lees alles via deze link. Compost mag u bijvoorbeeld bijna altijd uitrijden, het hoeft niet emissie-arm, maar er zijn wel situaties waarin u compost niet mag uitrijden: wanneer bijvoorbeeld de bovenste laag van de bodem is verzadigd met water.

Voor kalkmest zijn geen uitrijdregels. U mag kalkmest het hele jaar uitrijden; ook dit hoeft niet emissie-arm.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement