Behoorlijk minder aantastingen bacterievuur

dinsdag 31 oktober, 2023

Naktuinbouw heeft afgelopen jaar behoorlijk minder vondsten gedaan van bacterievuur. Mede dankzij betere bewustwording in de kwekerijen.

Foto: Naktuinbouw

Tijdens controles in de bufferzones heeft Naktuinbouw afgelopen jaar 150 aantastingen van Erwinia amylovora aangetroffen: veel minder dan de 250 aantastingen in 2022. Er waren minder aantastingen in zowel de groene ruimte als de fruitteelt en boomkwekerij.

De keuringsdienst verklaart dit enerzijds door een betere bewustwording op bedrijven: goede eigen controles (ook rondom kwekerijen) en bedrijfshygiëne zijn belangrijk en noodzakelijk tegen bacterievuur.

Anderzijds was 2023 een natter jaar waardoor er tijdens zeer warme dagen niet zoveel beregend was. Warm weer en vochtige omstandigheden zijn immers ideaal voor het uitbreken van bacterievuur in zowel meidoornhagen als fruit- en laanbomen.

Bekijk hier bij de NVWA actuele kaarten van de huidige bufferzones.

Voor de controles in de bufferzones is een overeenkomst gesloten tussen de Raad voor de Boomkwekerij (overlegorgaan LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen en Anthos) en Naktuinbouw.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement