BAJK-bijeenkomsten over samenwerking en bedrijfsovername sierteelt

dinsdag 09 mei, 2023

BAJK (Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt) organiseert 15 mei en 16 mei bijeenkomsten over samenwerking en bedrijfsovername. Met onder andere de processen bij Vilier Vaste Planten en Van Oploo Tuinplanten op het programma.

BAJK kan handvatten en inzichten geven om de agrarische samenwerking en bedrijfsovername in de plantenteelt makkelijker te maken. Deze kennis draagt BAJK over tijdens informatie-bijeenkomsten waar gesproken wordt met bedrijfsoverdragers en bedrijfsopvolgers: die de samenwerking of bedrijfsovername al afgerond hebben, of al ver op weg zijn in het proces. De informatie is toe te passen op familiaire, maar ook buitenfamiliaire samenwerkingen en bedrijfsoverdrachten.

15 mei Nederweert-Eind

De bijeenkomst waarin het proces bij Vilier Vaste Planten aan bod komt, is maandag 15 mei om 20.00 uur in Nederweert-Eind: Ons Boerenerf (Banendijk 3). Stan Beekmans is spreker.

In 2018 is Stan in de vof van Theo en Ria Vilier gekomen. Gedurende negen maanden is met hulp van Frans van Wanrooij (ABAB) gekeken of ze als personen bij elkaar passen, waarna gedurende drie maanden het financiële en juridische plaatje in elkaar is geschoven. Vorig jaar heeft Stan een gedeelte van het bedrijf en de bedrijfswoning overgenomen. Theo en Ria stappen per 1 september 2025 volledig uit het bedrijf.

16 mei Etten-Leur

De bijeenkomst over het proces bij Van Oploo Tuinplanten is dinsdag 16 mei om 20.00 uur in Etten-Leur: De Menmoerhoeve (Zundertseweg 66). Alexander van Oploo en Pieter van Kuijk zijn sprekers.

Pieter begon vroeger als vakantiewerker bij Van Oploo. Na zijn opleiding is hij er fulltime gaan werken. Daarnaast bouwde hij zijn eigen teelt en bedrijf op; Van Kuijk Tuinplanten. De verkoop liep grotendeels via Van Oploo. In 2013/2014 zocht Pieter een locatie om zijn eigen bedrijf voort te zetten, maar dit viel niet mee. Daarop kwam hij in gesprek met Van Oploo. Ze zijn overeengekomen dat Pieter de oude locatie over zou kopen. Van Oploo kon dan uitbreiden op de nieuwe locatie. Ze kweken hetzelfde sortiment, maar vullen elkaar aan in verschillende plantmaten.

Belangstellende jongeren, familie en anderen zijn van harte welkom op de bijeenkomsten. Ook vanuit andere agrarische sectoren worden ervaringen gedeeld. Aanmelden graag via info@spam-protectbajk.nl.

De bijeenkomsten worden onder andere door de ZLTO ondersteund.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement