Aziatische essenprachtkever in aantocht

donderdag 13 juli, 2023

De Aziatische essenprachtkever doodde al miljoenen essen in Noord-Amerika. Het Q-organisme is inmiddels ook in Oekraïne en Rusland gevonden. Grote kans dat de kever zich verder verspreidt naar de EU.

Foto: Eduard Jendek/EPPO

„Het is niet de vraag of ie komt, maar wanneer ie komt”, zegt Rimvydis Vasaitas, Litouwse onderzoeker van de Swedish University of Agricultural Sciences die de verspreiding van de essenprachtkever in Rusland sinds 2015 onderzoekt. Volgens Vasaitas is het vrijwel onmogelijk om de verspreiding tegen te houden. De verspreiding is wel te vertragen. „Door zeer oplettend te zijn. Weet wat je importeert. En houd spechten in de gaten: als je die op Fraxinus ziet zitten, inspecteer de boom op larven van de essenprachtkever.”

Waaraan kunt u larven, kevers en schade herkennen? Hoe is de kever te bestrijden? Wat blijkt tot nu toe uit het onderzoek van Vasaitas? Lees alles in een artikel van Wageningen University & Research over de essenprachtkever: download het hier.

Bewustwording en preventie Q-organismen

Dit is het laatste artikel over Q-organismen vanuit het landelijke project ‘Bewustwording en preventie van Q-organismen in de boomkwekerijsector’. Het project is een samenwerking van LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen, Tree Centre Opheusden, Treeport Zundert, Greenport Boskoop, Boomteeltstudieclub Horst aan de Maas, Anthos, Naktuinbouw, NVWA, Wageningen University & Research, en ondernemers uit de boomteeltregio’s.

Meer nieuws

Groenbemesterdag in Vredepeel

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement