Amerikaanse LaserWeeder in Nederland

vrijdag 15 maart, 2024

De eerste Nederlandse telers gaan aan de slag met de LaserWeeder, een Amerikaanse innovatie die met camera’s onkruid opspoort en dit vernietigt met laserstralen.

De LaserWeeder is ontwikkeld door Carbon Robotics in Seattle, als alternatief voor chemische en mechanische onkruidbestrijding in verschillende teelten. Het systeem, hangend achter een trekker, bestaat uit camera’s en 30 onafhankelijk werkende en CO2-lasers. Iedere camera detecteert onkruid al in het kiemstadium, waarna het systeem elke 50 milliseconde een laserstraal (150 watt) op het plantje afvuurt. Zodoende kunnen volgens het Amerikaanse bedrijf tot 200.000 onkruidplantjes per uur worden vernietigd.

Sinds 2022 is de LaserWeeder in de praktijk: in eerste instantie op bedrijven in de Verenigde Staten, maar inmiddels ook in andere landen. Enkele groententelers in Nederland hebben, als eerste in Europa, geïnvesteerd in de machine (1,5 miljoen dollar) en gaan ermee aan de slag. De LaserWeeder wordt, behalve in de groenten, ook getest in de bloembollen.

Een demo of praktijktest is wellicht ook mogelijk in andere teelten. Ook in de boomkwekerijsector is er belangstelling voor de inzet van lasertechniek tegen onkruid. Zo’n techniek zou kunnen passen in een geïntegreerde aanpak.

Onkruid? Pak het geïntegreerd aan!

Het landelijke expertteam Geïntegreerde onkruidbeheersing, onderdeel van het meerjarige LTO-programma ‘Weerbaarheid in de Praktijk’ dat loopt met steun van het Ministerie van LNV, is overtuigd van geïntegreerde aanpak.

Hoe kan zo’n aanpak eruit zien? Ter inspiratie heeft het expertteam een brochure gemaakt met tips & tricks, praktijkervaringen en demo’s in de akkerbouw, bollen, bomen en fruit. Download ‘em hier.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement