LTO Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen
Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen

AI in boomkwekerij: neem ethische, juridische én sociale aspecten mee

donderdag 10 oktober, 2024

Bij ontwikkeling en toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in de boomkwekerij is het belangrijk om ethische, juridische én sociale aspecten mee te nemen.

Dat zeiden Mireille van Hilten en Marc Jeroen Bogaardt, onderzoekers van Wageningen UR, woensdag in het GreenTechPort Brabant Café van ZLTO en Provincie Noord-Brabant bij Boomkwekerij Udenhout. „Als je al die aspecten meeneemt, leidt dit tot een betere acceptatie in je bedrijfstak, de keten en de omgeving.”

Een ethisch aspect kan bijvoorbeeld een bezwaar zijn tegen het gebruik van AI. Juridische aspecten kunnen bijvoorbeeld gaan over eigenaarschap van data. Een sociaal aspect kan bijvoorbeeld antwoord zijn op deze vraag: wat is het effect van de inzet van een robot op de werkomgeving?

Verkend voor technologie AgroWizard

Wageningen UR onderzoekt ELSA (Ethical, Legal and Social Aspects) van AI in diverse land- en tuinbouwsectoren. Ook in de boomkwekerij; ELSA is verkend voor de technologie van AgroWizard. Hieruit komt onder andere naar voren dat de klant (kweker) eigenaar is van de verkregen data, dat anderen er geen toegang tot hebben. Toepassing van de technologie leidt onder andere tot minder arbeidskosten, en de software is betrouwbaar nauwkeurig.

Arno Engels

Meer nieuws

Innovatiedagen met vakgroep erbij