Afdekmaterialen en nieuwere middelen tegen onkruid op rij

donderdag 13 juli, 2023

Vanuit de Opheusdense innovatiekring rond weerbaar telen beproeft Compas Agro deze zomer verschillende afdekmaterialen en nieuwere middelen op rijen laanbomen.

Foto: Compas Agro

De onkruiddemo zal bestaan uit meerdere objecten op verschillende bedrijven in de regio Opheusden. Bij JD van de Bijl in Lienden is alvast een object aangelegd met hennephoutvezel op de rij. Daarnaast strooit het bedrijf maaisel op de rij dat afkomstig is van de grasbanen tussen de rijen.

Bij JD van de Bijl komen nog andere objecten te liggen die medio augustus worden bespoten: met diverse nieuwere herbiciden waaronder Beloukha, Titus en Primus. In eerdere proeven bleek Beloukha reeds goed te werken; naar verwachting zal dit product (bevat pelargonzuur, een organisch vetzuur) begin 2024 een toelating in de boomkwekerij krijgen.

Te zien op innovatiedag

De effecten van de behandelingen zijn te zien tijdens de innovatiedag regio Opheusden, die Compas Agro op woensdag 6 september, samen met Tree Centre Opheusden, Boomteeltstudieclub Opheusden, AR Plant en Van Tuijl, organiseert bij JD van de Bijl.

De proeven worden uitgevoerd vanuit de Opheusdense innovatiekring rond weerbaar telen die vanuit LTO Bomen loopt met TCO-ondersteuning en begeleiding vanuit Compas Agro (Stefan Even). Deze kring is vooral aan de slag gegaan met duurzame onkruidbeheersing op kleigrond. Hiervoor wordt ook naar innovaties uit de landbouw en fruitteelt gekeken; afgelopen maart is bijvoorbeeld de Weed-It toegelicht bij Volentis.

Kwekers die geïnteresseerd zijn in de aanleg van proeven, kunnen zich melden bij seven@spam-protectcompas-agro.nl of arno@spam-protectltobomen.nl. Bedrijven worden actief betrokken bij de proeven en de resultaten.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement