Afbouwen ‘verlaagd tuinbouwtarief’ energiebelasting heeft grote financiële gevolgen

woensdag 08 november, 2023

De glastuinbouw heeft tot nu toe gebruik kunnen maken van het verlaagde tarief voor energiebelasting voor aardgas. Dat geldt ook voor een aantal kwekers van bomen, vaste planten en zomerbloemen die een kas hebben waarin verwarmd wordt met aardgas.

De overheid wilde aanvankelijk dit ‘verlaagde tarief’ in 2025 in één keer volledig afschaffen (gelijk trekken met het reguliere tarief), zonder de glastuinbouw de kans te geven hier op in te spelen. De gevolgen zouden dan financieel desastreus zijn. Vervolgens was het plan om het verlaagde tarief in stappen tot 2030 af te bouwen, maar de agrarische sector gaf aan dat een periode van 5 jaar ook te kort is om daar voldoende op in te kunnen spelen.

Nu is het definitief: het verlaagde tarief wordt in stappen afgebouwd naar nul tot in 2035, zodat telers meer tijd hebben om naar alternatieven te zoeken en om hierop in te spelen. Ondanks dat de afbouw nu geleidelijk over een langere periode plaatsvindt, zijn de financiële gevolgen toch nog enorm.

Fincanciële gevolgen voor uw bedrijf

Om inzicht te krijgen in de gevolgen voor uw bedrijf tot 2030, inclusief de CO2-heffing op gas die eraan komt, heeft Glastuinbouw Nederland een rekentool ontwikkeld: klik HIER.

De gevolgen van 2031 t/m 2035 zijn nog niet bekend, omdat de tarieven voor energiebelasting voor die periode nog niet bekend zijn.

Lees meer informatie over energiebelasting bij Glastuinbouw Nederland.

Gerrit Peeters

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement