Actuele thema’s in Duitse boomkwekerij

vrijdag 30 augustus, 2024

Klimaatbestendige bomen, invasieve soorten, landelijke belangenbehartiging en politiek: hierover spraken Duitse boomkwekers afgelopen dinsdag in Kevelaer.

Baumschulverband Nordrhein-Westfalen, onderdeel van onze Duitse zusterorganisatie Bund deutscher Baumschulen (BdB), hield afgelopen dinsdag zijn jaarlijkse zomer-ledenbijeenkomst bij Baumschule Peters in Kevelaer. Een 70-tal Duitse kwekers was aanwezig, met als gasten uit de Nederlandse sector Jan Veltmans, Raymond Notermans, Arno Engels en Hetty Crooijmans.

‘Via ENA sterk gehoord in Brussel’

Verschillende Duitse bestuurders gaven een toelichting op thema’s die ook de Duitse sector bezighouden. Zo maakte BdB-president Hajo Hinrichs zich zorgen over mogelijke plaatsing van soorten die gekweekt en verhandeld worden, op de EU-lijst van invasieve soorten. „Als een bioloog in Griekenland vindt dat pampasgras invasief is, dan kan Cortaderia selloana op die lijst komen en verboden worden in de hele EU”, illustreerde de Duitse kwekersvoorman. „Gelukkig worden wij via de European Nurserystock Association sterk gehoord in Brussel.”

Christoph Dirksen, voorzitter van Baumschulverband Nordrhein-Westfalen (en bedrijfsleider van Wilhelm Ley Baumschulen), benoemde de waarde van belangenbehartiging voor alle kwekers in Duitsland. „Zonder dat kunnen onze bedrijven niet functioneren, zeker niet richting overheid en politiek. We hebben elkaar nodig.”

Brochure klimaatbestendige boomsoorten

Sortiment is voor de Duitse sector een belangrijker thema geworden. De BdB publiceerde onlangs een brochure met daarin 60 klimaatbestendige boomsoorten die in tuinen zijn toe te passen. Die brochure (download ‘em hier) is samengesteld op basis van kennis en ervaring van circa 150 GartenBaumschulen in Duitsland en Oostenrijk. „Klimaatbomen zijn heel belangrijk”, stelde Hinrichs, „maar ook inheemse soorten. Het thema gebietseigener Gehölze is nog niet voorbij.”

De BdB heeft jaren geleden ZgG opgezet, Zertifizierungsgemeinschaft gebietseigener Gehölze. Circa 100 Duitse boomkwekerijen doen mee aan deze certificering voor gebiedseigen ofwel autochtoon in Duitsland. „We hebben nieuwe zaadopstanden nodig.”

Dirksen memoreerde nog de Landelijke dag Q-organismen, afgelopen juni in Lottum, waar hij en andere Duitse vertegenwoordigers te gast waren. „Het was zeer interessant, want ook in ons gebied kunnen quarantaine-organismen onze bedrijven raken.”

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement