12,5 jaar vakgroep

vrijdag 23 juni, 2023

De vakgroep bestaat 12,5 jaar. Voorzitter Aad Vollebregt van LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen stond er op de Relatiedag even bij stil en keek vooruit.

In 2011 ging de toenmalige Nederlandse Bond van Boomkwekers (NBvB) op in LTO. Dat was destijds een noodzakelijke stap, memoreerde Aad Vollebregt op de Relatiedag in Opheusden. „We constateren dat de samenwerking met de andere delen van de grote LTO-familie goed van de grond is gekomen. Daarin hebben mijn voorgangers Peter Bontekoe en Henk Raaijmakers een belangrijke aanzet gegeven.”

De vakgroepvoorzitter schetste de sector in feiten: 17.000 ha boomkwekerij en circa 2.300 bedrijven, 3.000 ha zomerbloemen en circa 2.500 bedrijven (waarvan 950 ha pioenrozen en 350 bedrijven). Totaal werken er zo’n 17.000 mensen in de sector, en de exportwaarde boomkwekerij bedraagt 1,5 miljard euro.

Kennis voor toekomst bundelen

De toekomstige afzet lijkt goed te worden. „Vergroening van de woon- en leefomgeving heeft zeer veel positieve effecten. De Bossenstrategie van de landelijke overheid en de provincies belooft ook veel. We hopen dat dat ook tot concrete resultaten gaat leiden.”

Voor de sector liggen er kansen, maar ook uitdagingen. „Zijn we als sector voldoende in staat om deze kansen te verzilveren en uitdagingen aan te pakken? Moet er meer gebeuren? Veel organisaties – producenten, handelaren, adviesdiensten, leveranciers, afnemers – zijn allemaal met de toekomst bezig. Het zou goed zijn voor de sector als we die kennis bundelen.”

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement