Van de bestuurstafel Fruitgewassen

vrijdag 31 mei, 2024

Vrijdagmiddag zijn op de bestuursvergadering van de LTO Cultuurgroep Fruitgewassen diverse actuele onderwerpen besproken. Daaronder een verstoorde marktsituatie in de vruchtbomen en -onderstammen.

Overproductie

Momenteel hebben we te maken met een verstoorde marktsituatie in de vruchtbomen en vruchtbomenonderstammen. Belangrijkste vragen tijdens de vergadering waren: 'Hoe kunnen we de overproductie van vruchtbomen en vruchtboomonderstammen oplossen? Welke aspecten hebben invloed en hoe kunnen we deze (internationaal) beïnvloeden?'

Belangrijk hierbij is om te weten hoe de marktontwikkeling (ook de ontwikkeling m.b.t. areaal fruitteelt in met name Europa) verloopt. Besloten is om korte termijn een werkgroepje op te richten die hierover gaat brainstormen en een mogelijke aanpak bespreekt.

Ledenbijeenkomst september

In september dit jaar wordt er weer een ledenbijeenkomst gehouden voor de cultuurgroep Fruitgewassen. Momenteel wordt een interessant programma opgezet. Binnenkort zal de locatie en het programma bekend zijn en ontvangt u hier een uitnodiging voor.

Bio-tape

Tijdens de ledenbijeenkomst in september 2023 bij Van Montfort Vruchtboom- & Onderstammenkwekerij, heeft een aantal kwekers afgesproken om in 2024 ervaring op te gaan doen met biologisch afbreekbare tape. Amevo heeft aan diverse kwekers volledige afbreekbare tape uitgeleverd. De komende periode zal deze tape op diverse bedrijven worden getest.

AM-vrijverklaring

Nederland is het enige land in Europa dat een AM-vrijverklaring eist; er zijn nog 5 of 6 landen buiten Europa die dit eisen. De AM-vrijverklaring is voor meerdere gewassen van toepassing, zoals ook voor laanbomen, vaste planten, rozen, bos- en haagplantsoen et cetera. Er zitten diverse voor- en nadelen aan de AM-vrijverklaring. Een werkgroepje gaat deze op een rijtje zetten en leden hierover informeren. Vervolgens kan er een besluit genomen worden over wat we als vruchtboomkwekers willen.

Onkruidbeheersing

Onkruid is zeker met deze natte winter en het natte voorjaar een groot probleem. In de vruchtboomkwekerij zouden we een goed onkruidbestrijdingsmiddel kunnen gebruiken. De toelating van QuickDown laat nog steeds op zich wachten, ondanks dat we er met z’n allen al jaren op zitten te springen. Mocht er iemand zijn die een goed middel weet uit andere teelten (bijvoorbeeld akkerbouw), horen we dat graag. Zodat we via de CEMP Coöperatie kunnen kijken of we voor onze sector een vrijstelling kunnen krijgen. Guus van Montfort vertegenwoordigt de cultuurgroep Fruitgewassen in de CEMP Coöperatie.

Gerrit Peeters

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement