Column: Europapa

woensdag 03 april, 2024

Met Europa heb ik niet zo veel. Te groot, te bureaucratisch, te divers. Vrij reizen, één munt en in de toekomst één leger: daar geloof ik nog wel in. En vrij handelsverkeer. Het liedje van Joost Klein waarmee Nederland naar het songfestival gaat vind ik ook ontzettend leuk.

Voor de rest kan een gemeenschappelijk Europa mij gestolen worden. De druk vanuit de EU op ons land en tuinbouwbeleid neemt verder toe. We voldoen niet aan de maatstaven die door theoretisch opgeleide en afgunstige Europeanen vanuit Brussel worden bedacht.

Er is ook een andere invalshoek. Footprint gaat de wereld dwingen om transportafstanden te verkorten. De dag dat bloemen, planten, groenten en fruit niet meer als vanzelfsprekend iedere dag per boot of vliegtuig de wereld over gaan, komt met rasse schreden dichterbij.

Als ik op verjaardagen met mensen hierover praat, dan visualiseer ik dit altijd met de banaan. Wanneer we overal op de wereld, iedere dag van de week een banaan kunnen kopen, wat betekent dit voor de wereldwijde CO2-uitstoot? En is dit wat we als wereld echt nodig hebben? Vaak doe ik er dan nog een schepje bovenop door te stellen dat wanneer iedere Afrikaan ook twee auto’s wil en op skivakantie, de klimaatdoelstellingen ook niet gehaald gaan worden. Kort samengevat: wen er maar aan dat regionaal leven en dus ook regionaal zakendoen de toekomst is.

En nu de hamvraag, wat is regionaal? In de EU hebben we ruim 451 miljoen inwoners met een relatief hoge levensstandaard die leven op meer dan 4 miljoen vierkante kilometer. Hier komen de 67 miljoen inwoners van Groot-Brittannië bij. Dit en kleinere geografische cirkels is regionaal. Laten we ons hard maken voor de footprintberekening en ervoor zorgen dat de import van groenten, fruit, bloemen en planten van buiten de EU geminimaliseerd gaat worden. En als we dan toch gebonden zijn aan een Europees parlement: blijven lobbyen voor een Europees beleid waarbij Nederland niet wordt weggedrukt door Frankrijk en Duitsland.

Europa is groot genoeg voor de Nederlandse handelsgeest. De Oranjes hadden een geschiedenis in Europa achter de rug voordat ze in Nederland terecht kwamen. Laten we ons Nederlanders niets wijsmaken. Europa kan niet zonder onze kennis en handelsgeest.

Bob Leenders

Bestuurslid LTO Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement